E-Bike

Alles over e-bikes

Zou u graag vaker fietsen maar heeft u een hekel aan het zware trappen op een gewone fiets? Met een elektrische fiets gaat u sneller dan op de gewone fiets en kost het u minder energie. Maar hoe werkt zo’n e-bike eigenlijk? En als u een e-bike gaat kopen, waar moet u dan op letten?

Elektrische fiets met middenmotor

De meeste elektrische fietsen hebben een middenmotor. Dit voelt het meest natuurlijk aan bij het fietsen. Dat zit zo: de elektrische accu op de fiets levert energie voor de motor, die de pedalen aandrijft. Als de motor in het midden zit komt de kracht ook uit het midden, waar u zelf met trappen ook kracht zet. Bijkomend voordeel is dat het zwaartepunt van de fiets laag in het midden zit. E-bikes met middenmotor zijn het meest veelzijdig. U fietst er prettig mee in de stad, maar ook in de Limburgse heuvels.

Bosch middenmotor

De Bosch middenmotor is het meest populair bij e-bikes. De Bosch Active Line zijn krachtige, betrouwbare motoren die doen wat u ervan verwacht. Voor speed pedelecs en sportieve e-bikes is er ook de Bosch Performance Line. De Bosch middenmotor is niet voor niets populair: ze zijn gebruiksvriendelijk en geven een natuurlijk voelende trapondersteuning. Het enige nadeel is dat ze minder stil zijn dan sommige concurrenten.

Elektrische fiets met motor in voorwiel of achterwiel

U kunt ook kiezen voor een e-bike met de motor in het voorwiel of achterwiel. Bij een elektrische fiets met voorwielmotor wordt u als het ware voortgetrokken. Het fietsen kost u weinig energie. Voorwielmotoren zijn bovendien erg stil. Ook zijn dit over het algemeen de goedkoopste e-bikes. Een e-bike met voorwielmotor is minder geschikt voor heuvelachtig landschap, maar wel erg prettig bij dagelijkse korte ritten.

Bij een achterwielmotor wordt u juist vooruit geduwd. Een achterwielmotor voelt erg krachtig. Deze fietsen zijn dan ook ideaal voor de sportieve fietser, of voor als u middenin de heuvels woont. Het zijn meestal stoere, strak vormgegeven e-bikes met veel versnellingen (tot wel 30). Door de open kettingkast heeft u wel iets meer onderhoud.

Bij Tweewielersjeroen.nl verkopen we verschillende elektrische fietsen met voorwielmotor en achterwielmotor. U bent ook van harte welkom om het verschil zelf te ervaren met een proefrit.

Hoe werkt de trapondersteuning?

Een elektrische fiets biedt trapondersteuning. Maar hoe weet de fiets eigenlijk hoeveel ondersteuning u wilt?

 

E-bikes hebben één of meerdere sensoren. Alle fietsen hebben een rotatiesensor, die registreert dat jij trapt. De ondersteuning springt aan zodra de trappers rondgaan, en de kracht stel je zelf in. Er zijn ook fietsen met een trapkrachtsensor. Die meet hoe hard je trapt. Zet jij meer kracht, dan zet hij de ondersteuning automatisch iets sterker. Dan zijn er ook nog fietsen met een snelheidssensor die exact meet hoe hard je gaat om de ondersteuning daarop af te stemmen.

Goed om te weten: bij alle e-bikes stopt de ondersteuning bij 25 km/uur. Dit is wettelijk verplicht. Bij speed pedelecs is dit bij 45 km/uur.

Actieradius van een e-bike

Hoe zit het met de actieradius van een e-bike? En wat gebeurt er als de accu leeg is?

De actieradius is de afstand die u kunt fietsen zonder opladen. Vooral als u regelmatig lange afstanden fietst is het belangrijk om, bij aanschaf van een elektrische fiets, goed te letten op deze actieradius. In dat geval wilt u een fiets met een zwaardere accu, bijvoorbeeld 600 of 760 Wh. Let ook op het vermogen van de motor: een krachtigere motor levert meer trapondersteuning, maar verbruikt ook meer energie.

De werkelijke actieradius heeft niet alleen te maken met de accu. Deze hangt ook af van uw gebruik van de fiets. Factoren als bandenspanning, tegenwind, het landschap en de mate van trapondersteuning hebben allemaal invloed. Houd er rekening mee dat een accu in de loop der tijd minder capaciteit kan leveren. Een oude accu heeft dus een kleinere actieradius.

Als de accu leeg raakt tijdens een fietstocht is er meestal geen probleem. U kunt gewoon doorfietsen. Dit zal wel een stuk zwaarder zijn, er is immers geen ondersteuning meer. Kunt u niet fietsen zonder trapondersteuning? Misschien mag u de accu ergens in de buurt opladen. Er zijn ook fietsverzekeringen met pechservice, zij komen naar u toe als u met een lege accu strandt.

Elektrische fiets kopen in Oudekerk a/d Amstel

Bent u op zoek naar een elektrische fiets? U bent van harte welkom bij Tweewielers Jeroen om onze e-bikes te testen. Ervaar het verschil tussen de types motoren en maak proefritten op meerdere fietsen. Zo weet u zeker dat u de perfecte e-bike koopt.

Heeft u vragen over elektrische fietsen? Neem gerust contact met ons op, of kom langs in de winkel. We helpen u graag.